středa 12. června 2013

kdybych jen uměla kreslit

kosmas.cz
Petr Sís - Ptačí sněm

Víte, jsou knížky, o kterých toho nelze moc napsat. A nebo bych musela být  zběhlá v kritice výtvarného umění, protože  obyvykle skončím jen u hodnocení líbí se mi/nelíbí se mi/ má to pěkné barvy. A některé obrázky se mi obzvlášť líbí. Ale aspoň trochu ze svého dojmu o Ptačím sněmu jsem vám chtěla předat. Třeba jen proto, abyste si ho i vy někde prolistovali.


Petr Sís je Čech žijící ve Spojených státech. A podstatnou část jeho děl vždy tvoří ilustrace. Dávají jeho pohádkovým knížkám ještě více snovosti a zcela člověka uchvátí. Některé stránky z jeho knih bych si ráda zarámovala a pověsila na zeď. Protože to ale není jen text, bohužel si je nestihnu přepsat.

Ptačí sněm je jeho asi nejilustrovanější dílo s nejmenším počtem písmenek. Ve skutečnosti nejde o původní příběh. Ten pochází již z 12 století z básně Faríduddína Attára. A Sís také není první, kdo jeho příběh uchopil po svém. I tak se mu to ale moc povedlo. Celý příběh je metaforou na jednu větu, kterou vám tu nechci prozrazovat. Je velmi inspirativní a do života posunující. A obrázky? Ty jsou jednoduše pohádkové. Nekupuji si všechny knížky, které čtu, ale tuto si někdy koupit musím, abych se na ten ptačí sněm a jeho cestu mohla dívat vždy, když na to budu mít chuť.

chrudimskenoviny.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat