středa 26. prosince 2012

od hrášků k trpaslíkům

Simon Mawer - Mendelův trpaslík

 

knihazlin.cz
Simona Mawera možná někteří znáte jako autora Skleněného pokoje. A jak si poradil s dalším, částečně brněnským, tématem? Jak si pohrál s tajemstvím genetiky?

 Dvě roviny příběhu

Hlavní dějovou linkou je život fiktivního vědce Bena Lamberta, který je stižen genetickou poruchou a svůj výzkum vede právě v oblasti této poruchy. Mimo to se také stáváme svědky jeho srážkami s fenotypově normálními lidmi, kteří k němu přistupují až s přehnaným soucitem a dalšími, třeba i horšími pocity.
Druhoum nejspíš vedlejší linií je vyprávění o životě Johanna Gregora Mendela, zamýšlení se nad významem jeho objevů a určitá pocta nadčasovému vědci.

Drobný vhled do pravidel genetiky

Na knížce oceňuji její faktickou přesnost. Autor se musel genetikou nejspíš dlouze zabývat, protože vše, co o genetice píše, nejsou žádné polopravdy. Celke podrobně popisuje mnohé zákonitosti a postupy genetiky a genetického výzkumu.
Nedovedu bohužel posoudit, jestli se mu daří podávat fakta srozumitelně, mně osobně nepředal nic nového. Kdybych se ale setkávala s genetikou poprvé, nejspíš bych potřebovala trochu podrobnější informace a vysvětlení více po lopatě. Na druhou stranu v zahraničí je to autorova asi nejčtenější a nejoceňovanější kniha, lidem se tedy nejspís musí líbit, a tak to s tou srozumitelností tak špatné nebude.
Pokud má tedy někdo zájem o genetiku a chce se na ni podívat z více různých úhlů pohledu, ať se do čtení pustí.

Příběhová linka

Příběh je napsán velmi čtivě. Postavy nejsou černobílé, právě naopak. Někdy mě svou nedokonalostí, v případě Bena ješitností, sarkasmem a také sebelítostí, dokonce velmi rozčilují. Tohle nejspíš není příběh, kde byste si nějakou postavu oblíbili, nedejbože se s ní ztotožňovali. Nekončí dobře, nekončí tragicky, ale také ani očekávaně. Není špatný, pokud ale někdy těžko snášíte sarkasmus, možná vás bude sem tam rozčilovat stejně jako mně. Rozhodně ale nelituji toho, že jsem si tuhle knížku přečetla.

2 komentáře:

  1. Dovolte mi, abych vám představil LE-MERIDIAN FUNDING SERVICES. Jsme přímo do čistého úvěru a financování projektů z hlediska investic. Poskytujeme finanční řešení soukromým / společnostem hledajícím přístup k finančním prostředkům na kapitálových trzích, tj. Ropu a zemní plyn, nemovitosti, obnovitelné zdroje energie, léčiva, zdravotnictví, dopravu, stavebnictví, hotely a atd. Můžeme financovat až 900 000 000 000 dolarů ( Devět set milionů dolarů) v jakémkoli regionu světa, pokud bude na projektech zaručena návratnost investic ve výši 1,9%.
    Le-Meridian financování.
    Email Kontakt info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj pán / pani Máte finančné problémy? Už sa nemusíte báť, pôžička vám môže pomôcť! Máte online: - Osobné a komerčné pôžičky - Úvery na bývanie - Úvery na vozidlá - Spätné získavanie úverov - Investičné pôžičky Moja finančná kapacita je 5 000 až 8 000 000 s úrokovou sadzbou 3%. Požadované pôžičky sa získajú do 48 hodín od podania žiadosti. pre viac informácií prosím kontaktujte moju adresu Mail: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat