sobota 25. srpna 2012

nejlepší kniha, kterou jsi letos přečetla - 30 day book challenge

Kathryn Stockett - Černobílý svět

kosmas.cz
Mám moc ráda, když mě nějaká knížka mile překvapí.  To se letos povedlo právě Černobílému světu, a proto ho hodnotím jako nejlepší letošní přečtenou knížku. Mohla bych na toto místo určitě posadit i jiný titul, k Černobílému světu se mi ale toto téma hodilo nejvíce. Ostatně jsem o něm chtěla někdy něco nepsat tak jako tak.
Tedy Černobílý svět! Trochu černobílý příběh, ale krásný. Na americkém Jihu v šedesátých letech vznikají mezi světem černých a bílých stále větší rozbroje. Přitom černé ženy vychovávají děti bílých matek a jsou dětem matkami spíše, než jejich matky biologické. A za všechnu jejich obětavou práci se jim nedostává ničeho než pohrdání ze strany bílých žen a potrhlých nápadů. Třeba že černí přeci nemohou sdílet s bílým obyvatelstvem společné toalety!
Slečna Skeeter po zkušenosti s chováním vlastní matky k jejich služebné ztratí trpělivost. Rozhodne se o tomto problému napsat knihu. Nezní to nejspíš tak děsivě, průlomově či odvážně, že? Jenomže si uvědomme, že v šedesátých letech emancipace nedosáhla takové úrovně, aby si ženy mohly psát a dělat, co chtěly. Netož aby jim to někdo vydal! Potom se také zamysleme nad tím, jak získávala Skeeter příběhy černošských žen. Ony se bály o svou práci a nemohly jen tak přistoupit na to, že si jejich příběhy někdy mohou přečíst jejich paní. Tyto těžkosti se ukazují být velkými překážkami v uskutečnění velkého snu Skeeter.
Velikým plusem této knihy je hlavní postava. Mladá emancipovaná a chytrá žena, co chce oproti všem očekáváním dokázat něco víc, než se pouze dobře vdát. Je velmi snadné se s ní, pokud je čtenářem dívka, ztotožnit a knihu si o to více užít.
Naopak se dá knize vytknout jistá černobílost. Černí v ní vystupují jako ti dobří a naopak. Naštěstí to ale není tak markantní kontrast, jako u filmového zpracování, které v tomto směru hodně pokulhává. I tak mají ale postavy nádech skutečného. Většinou si u každé z nich najdeme dobré i špatné vlastnosti. Jen je potřeba is na to někdy počkat, než se začneme vztekat nad jejich prvoplánovitou černobílostí.

Žádné komentáře:

Okomentovat