středa 22. srpna 2012

kniha, kterou právě čtu - 30 day book challenge

Daniel Keyes - Růže pro Algernon

kosmas.cz
Vědecký pokrok  je velmi kontroverzní - kde je ještě to, s čím máme zkoušet něco dělat a kde je etická hranice, za kterou bychom už neměli pokročit? A jak se s tím vším srovnat.
Charlie má velmi nízké IQ. A protože "chce bít chitrí", lékaři na něm uskuteční pokus - operací zvýší jeho inteligenci, která postupně stoupá. Charlie se odstává během pár měsíců mezi nejinteligentnější lidi na světě, není-li nejinteligentnější všeobecně. U některých pokusných myší se ale objevoval jev, kdy se jejich inteligence začala zase snižovat. Jak to dopadne u Charlieho? A jak se člověk může vyrovnat s růstem inteligence, kdy si začíná uvědomovat, jak k němu lidé přistupovali, když se mu mohli smát za zády a on je nechápal. A jak se vyrovná se skutečností, že většina věděcké komunity k němu nepřistupuje jako k osobnosti, ale jako k objektu jejich pokusu.
To vše Charlie rozebírá ve svých pracovních hlášeních a je to nadmíru zajímavé.
Krásně se to čte. Zpočátku jsem se zalekla textů psaných Charlieho zmršeným jazykem, ale naštěstí se to natolik rychle vylepšilo, že jsem si na to ani nepotřebovala zvykat. Námět to má úžasný, zpracování také, jsem jen zvědavá jak to dopadne.
Doporučuji všem, ač jsem to ještě nedočetla!  Kniha je sepsaná na námět původní povídky, ale myslím, že její rozsah rozhodně není na škodu. Náhled do hlavy někoho, kdo se stává chytřejším a chytřejším si těch bezmála 250 stránek určitě zaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat